Bildgalleri

Bildgalleri

Kenya är ca. en och en halv gånger så stort som Sverige och ekvatorn går mitt genom landet. Kenya har väldigt varierande natur och landskap - därför så hög biologisk mångfald. Höjd över havet och mängd nederbörd bestämmer växtligheten och därmed vilka djur som finns.

Frukost på Sarova Mara

Frukost på Sarova Mara efter en givande morgontur då vi såg spetsnoshörning och mycket annat.

Sekreterarfågel i Masai Mara

Sekreterarfågel i Masai Mara, specialist på att fånga ormar.

Lejonhane

Lejonhanne, Masai Mara

Elefanttjur

Den största elefanttjuren, Masai Mara

Grantgasell

Grantsgasell, Masai Mara

Gulnäbbade storkar

Gulnäbbade storkar, Masai Mara

Lilabröstad blåkråka

Lilabröstad blåkråka, Masai Mara

Besök i massajby med dans

Besök i massajby med obligatorisk dans, Masai Mara

Mt Kenya national forest

Hos skogvaktarna i Mt Kenya National Forest, Irangi, Embu.

Trädormbunkar

Trädormbunkar, Mt Kenya National Forest, Irangi, Embu.

Bad i Mida Creek vid kusten

Bad i Mida Creek vid kusten.

Lejonflock kalasar på en zebra

Lejonflocken kalasar på en sebra, Lake Nakuru nationalpark.

Flamingo och styltlöpare i Lake Nakuru

Flamingo och styltlöpare i Lake Nakuru.

Klimat

Ju högre över havet desto svalare. Temperaturen avtar med 0,6-1,0 grader per hundra meters stigning. Som synes behagliga temperaturer på höglandet (Nairobi, diagrammet nedan) och drygt 10 grader varmare vid kusten.

naturtyper i kenya

Mest nederbörd på höglandet och vid Viktoriasjön. Riktigt torrt i norra och nordöstra delen av Kenya. Kring Rift Valley finns det vulkanisk aktivitet och höga berg har rest sig. Kilimanjaro (5892 m ö h) och Mount Kenya (5199 m ö h) är de högsta bergen

Nederbörd i Kenya Karta

Mest nederbörd på höglandet och vid Viktoriasjön. Riktigt torrt i norra och nordöstra delen av Kenya.

Östafrikas Rift Valley genom Kenya

Kring Rift Valley finns det vulkanisk aktivitet och höga berg har rest sig. Kilimanjaro (5892 m ö h) och Mount Kenya (5199 m ö h) är de högsta bergen.

Reserapport – Kenya fokus fåglar med Lagerlöf natur och miljö 28 januari till 8 februari 2024

27 januari (resdag). Vi samlades på Arlanda för gemensam incheckning till flyget som skulle ta oss söderut. Allt flöt på bra och vi ankom Nairobi enligt tidtabell runt midnatt. Allt bagage var med och vi mötte upp våra guider David och John. Trafiken var lugn vilket var väntat med tanke på att kl

28 januari (dag 1). Resa från Nairobi till Castle Forest Lodge på Mount Kenyas södra sluttning. Dagen började med lite sovmorgon och kort skådning i hotellets trädgård. Två stopp var planerade på vägen. Det första var i närheten av Sagana Getaway Resort och målarten här var den endemiska arten Hinde’s Babbler. Stoppet blev mycket lyckat med fina obsar på en grupp ljudliga babblers. Det andra var ett stopp på Kenyas största risodlingsområde Mwea risfält. Bra obsar på Yellow-crowned Bishop och en hel del annat. En rolig observation på vägen var en Northern Pied Babbler som satt på en elledning. 

En sen lunch intogs på vår inkvartering för de kommande två dagarna Castle Forest Lodge. Omgivningarna runt lodgen består av skog på en höjd av runt 2000 meter över havet. Det enklaste sättet att se skogens fåglar är att gå längsmed den väg som leder upp från gaten till lodgen. Eftermiddagen bjöd på skådning längs med vägen och sedan lite runt de öppna gräsmarkerna i lodgens omgivningen. Vädret var klart och vi bjöds på fantastiska obsar av Mount Kenyas siluett.

Arter för dagen inkluderade bland annat: Scaly spurfowl, Scarce Swift, Hartlaub’s Turaco, African Emerald Cuckoo, African Openbill, Great Egret, Ayre’s Hawk-Eagle, Yellow-rumped Tinkerbird, Black-backed Puffback, Montane Oriole, Sombre Greenbul, Yellow-whiskered Greenbul, Brown-woodland Warbler, Red-faced Cisticola, Hunter’s Cisticola, Winding Cisticola, Black-collard Apalis, Black-throated Apalis, African Hill Babbler, Hinde’s Babbler (E), African Dusky Flycatcher, Tacazze Sunbird, Brown-capped Weaver, Yellow-crowned Bishop och Grey-headed Nigrita.

Hinde's babbler - Fågel

Hinde's babbler spanar intensivt.

Castel Forest soluppgång

Castel Forest Lodge i soluppgång

29 januari (dag 2). Morgonen gav fortsatt klart väder med snygg vy av Mount Kenya. Vi var uppe redan innan soluppgång och började skådardagen med en två timmars promenad runt lodgen innan frukost. En speciell art som finns här, men som är långt ifrån given att se, är Olive Ibis. Vi hade tur och totalt hade vi fem Olive Ibis som bjöd på fantastiska obsar under hela morgonen när de ljudligt flög runt och också satt i kala träd runt lodgens område. En ung Crowned Eagle bjöd också på fin uppvisning och flera Red-fronted Parrot flög över våra huvuden. Efter frukost skådade vi oss hela vägen ned till ett vattendrag som vi passerat dagen innan. Här blev vi upplockade av bilarna och kördes hem till lunch. En väldigt kort och oväntad obs av Crested Guinea Fowl var kanske förmiddagens roligaste. På eftermiddag körde vi ända ner till gaten och skådade oss tillbaka genom att göra några stopp med bilarna. Dagen avslutades med en promenad runt lodgen.

Arter för dagen inkluderade bland annat: Eastern Crested Guineafowl, Barred Long-tailed Cuckoo, African Olive Pigeon, Olive Ibis, Crowned Eagle, Mountain Buzzard, White-headed Wood Hoopoe, Crowned Hornbill, Moustached Tinkerbird, Greater Honeyguide, Black-fronted Bushshrike, Grey Cuckooshrike, Purple-throated Cuckooshrike, African Paradise Flycatcher, White-bellied Tit, Olive-breasted Greenbul, Cinnamon Bracken Warbler, Chestnut-throated Apalis, Kikuyu White-eye (E), Waller’s Starling, Southern Black Flycatcher, Cape Robin-Chat, Olive Sunbird och Thick-billed Seedeater.

Olive Ibis

Två av fem sedda Olive Ibis i ett träd.

Thick billed seedeater

Thick-billed Seedeater visar varför den heter som den gör.

30 januari (dag 3). Efter en kort morgontur runt lodgen gav vi oss av mot Shaba naturreservat, en av resans längsta bilfärder. Under en stor del av resan hade vi Mount Kenya mäktiga siluett som resesällskap. Vi passerade ekvatorn och passade på att titta på en Red-faced Crombec som födosökte i en akacia alldeles bredvid ekvatorstoppet. Resan tog oss ner från höglandet och in i en helt annan naturtyp bestående av torr savann med en hel del buskar och träd. Efter lunch och incheckning på vårt hotell Sarova Shaba tog vi en liten tur på hotellområdet. Här fick vi bland annat se Pearl-spotted Owlet. På eftermiddagen åkte vi ut i parken. Det var otroligt mycket fågel och mängder av nya arter som vi inte sett tidigare så som den oansenliga Brown-tailed Rock-chat och den betydligt mer iögonfallande Eastern Yellow-billed hornbill.

Arter för dagen inkluderade bland annat: African Palm Swift, White-bellied Go-away-bird, Blue-headed Coucal, Great Spotted Cuckoo, Chestnut-bellied Sandgrouse, Speckled Pigeon, Namaqua Dove, Spur-winged Lapwing, White-headed Vulture, Bateleur, Pearl-spotted Owlet, Blue-naped Mousebird, Grant's Wood Hoopoe, Eastern Yellow-billed Hornbill, European Roller, Black-throated Barbet, Northern White-crowned Shrike, Northern Crombec, Grey-Wren Warbler, Brown-tailed Rock Chat, Beautiful Sunbird och Yellow-crowned Canary.

Eastern Yellow-billed Hornbill med sin banangula näbb.

31 januari (dag 4). Vi gav oss i väg tidigt på morgonen för en tur österut i Shaba NR med målet ett lavafält för att leta efter den endemiska William’s Lark. Det var en bit att åka och mycket att titta på längs vägen innan vi nådde området där lärkorna skulle hålla till. När vi kom fram möttes vi inte av steniga lavafält utan ett område med högt gräs och örter. Det myckna regnandet under november och december hade verkligen satt fart på växtligheten, bra för djur och natur men svårt för oss skådare att få syn på lärkor. Vi åkte på en bit på en väg, men inga lärkor syntes till. Däremot var det mycket vävarfåglar både Chestnut Weaver och även flera Donaldson-Smith´s Sparrow-weaver en art som bara hittas i dessa torrare områden. Tre arter flyghöns förnöjde också i den tilltagande värmen och till slut lyckades vi till och med få syn på en av alla de Harlquin Quails som annars bara stöttes upp och försvann när man åkte med bilarna.

Efter lunch spenderades en stund med skådning runt hotellet vilket gav resan två enda sommargyllingar. Mot eftermiddagen åkte vi iväg till Buffalo Springs NP, en fantastisk park och vi fick in målarter som Temmeinck’s och Somali Courser samt White-headed Mousebird. När vi just skulle åka ut ur parken hittade vi två jordvarg vilket var en extra krydda då dessa vanligtvis mest är aktiva på natten. Solen hann gå ner innan vi kom ut och när vi var tillbaka på hotellet var det nästan mörkt.

Arter för dagen inkluderade bland annat: Somali Ostrich, Harlequin Quail, Yellow-necked Spurfowl, Slender-tailed Nightjar, Common Swift, Kori Bustard, Klaas’s Cuckoo, Somali Courser, Temminck's Courser, African Harrier-Hawk, Hooded Vulture, Booted Eagle, African Hawk-Eagle, Eastern Chanting Goshawk, White-headed Mousebird, Pygmy Falcon, Brubru, Eurasian Oriole, Fan-tailed Raven, Mouse-colored Penduline Tit, Hunter’s Sunbird, Donaldson Smith's Sparrow-Weaver, Chestnut Weaver och Red-billed Quela.

Sparrow weaver

Donaldson-Smith’s Sparrow-weaver i närheten av boträdet.

Temmincks courser

Temminck’s Courser i klassisk ställning redo att springa undan.

1 februari (dag 5). Resa från Shaba till Aberdare Country Club och natt på hotellet the Ark. Så klart en del skådning på vägen och första stoppet gjordes redan vid Shaba Gate med bland annat Jacobin Cuckoo och mycket tornseglare i luften. Vi tog omvägen söderut genom Buffalosprings för att få chans att se mer av områdets fåglar. Turligt och oväntat hittades två Fire-fronted Bishop, sannolikt på grund av allt det regn som fallit tidigare. Strax innan staden Isiolo stannade vi vid en damm och såg en del änder inklusive två Knob Billed Duck. Innan vi var uppe på högplatån igen gjordes ett stopp på en lokal för Boran Cisticola. Det visade sig mer strapatsrikt än väntat att komma upp till det område där cisticolan skulle kunna ses. Trots idogt letande fick vi inte rätt på den. Efter lunch på Aberdare Country Club tog vi oss vidare mot Aberdare National Park och precis när vi skulle lämna gaten gick en leopard över vägen. Till vår stora glädje la den sig en stund bredvid vägen och lät sig beskådas – lycka! Resten av dagen spenderades på nattens härbärge the Ark med fantastiskt fågel- och djurliv runt huset och vattenhålet. Aberdare National Park omfattar ett bergsområde med skog och kalfjäll där högsta topparna når upp till 4200 m ö.h.

Arter för dagen inkluderade bland annat: Knob-billed Duck, Yellow-necked Spurfowl, Common Swift, Jacobin Cuckoo, Diederik Cuckoo, Black-winged Kite, Brown-snake Eagle, Wahlberg's Eagle, African Hoopoe, Black-crowned Tchagra, Cape Crow, Foxy Lark, Yellow-breasted Apalis, Yellow-bellied Eremomela, Banded Parisoma, Red-winged Starling, Magpie Starling, White-headed Buffalo Weaver, Red-headed Weaver, Fire-fronted Bishop och Brimstone Canary.

Cut throat Finch

Cut-throat Finch gör verkligen skäl för sitt namn.

Leopard

Leopard ligger vid sidan av vägen och låter sig beskådas.

2 februari (dag 6). Började med kort tur före frukost på en spång intill hotellet som gick nästan i trädtoppshöjd. Vi fick bland annat se Grey-capped Warbler och Olive Pigeon. Efter frukost gav vi oss av för att göra resan från öst till väst över Aberdares. Vi fick in de endemer som man har chans på här med bra obsar på både Jackson’s Spurfowl och extra roligt med tre Aberdare Cisticola på olika platser. Tyvärr lös solfåglarna med sin frånvaro. Natten spenderades på Elmer Lodge och var i mycket en uppladdning för den efterföljande dagen på Kinangops högplatå.

Arter för dagen inkluderade bland annat: Egyptian Goose, African Black Duck, Jackson’s Spurwofl (E), Montane Nightjar, White-rumped Swift, Dusky Turtle Dove, Three-banded Plover, Abdim’s Stork, Black-crowned Night Heron, European Bee-eater, African Paradise Flycatcher, Taita Fiscal, Mountain Yellow Warbler, Aberdare Cisticola (E), Grey-capped Warbler, Moorland Chat, Eastern Double-collared Sunbird och Kandt’s Waxbill.

Gray-capped Warbler

Gray-capped Warbler födosöker i den täta vegetationen.

Jackson's Francolin

Jackson’s Francolin, arten ses längsmed vägen över Aberdares.

3 februari (dag 7). Morgonen var lite kylslagen precis så som det kan vara på höglandet och Kinangopplatån. I takt med att solen gick upp blev det allt varmare och vi fick en fantastiskt fin dag. Första stoppet gjordes på en av projektplatserna för Sharp’s Longclaw den art som också var dagens målart. Mycket Widowbirds drog till sig vår uppmärksamhet och visst var det ett par Jackson’s med bland alla Long-tailed. Efter lite letande fick vi till sist span på en Sharp’s Longclaw som också bjöd på mycket bra obsar. I den anlagda våtmarken sprang en Lesser Jacana runt på flytbladsvegetationen. Innan nedfärd mot Naivasha gjordes ett stopp vid en ruduratmark med en hel del blommande växter i vilka sex födosökande Golden-winged Sunbird kunde avnjutas. Eftermiddag och kväll spenderades vid Naivasha sjön på Elsamer lodge med en lång radda nya arter och mycket hackspettar.

Arter för dagen inkluderade bland annat: Red-knobbed Coot, Blacksmith Lapwing, Lesser Jacana, Great White Pelican, Pink-backed Pelican, Long-crested Eagle, Green Wood Hoopoe, Green-backed Honeybird, Nubian Woodpecker, Eurasian Hobby, Black-headed Oriole, Levaillant's Cisticola, Wing-snapping Cisticola, Golden-winged Sunbird, Jackson’s Widowbird, Sharpe's Longclaw (E) och African Citril.

Longclaw

Sharp’s Longclaw i klassiskt gräsmarkshabitat.

Nubian Woodpecker

Nubian Woodpecker var vanlig vid Naivashasjöns strand.

4 februari (dag 8). Förmiddag vid Naivashasjön var vigd åt en båttur. Ett gäng tog båten från vår lodge medan ett annat startade från Sanctury Farm. Mycket nya arter sågs på sjön så som Goliath Heron och Grey-headed Gull. Innan vi lämnade Sanctury Farm tog vi en promenad bland akaciorna och det tog inte lång stund innan vi fick syn på en grupp Grey-crested Helmetshrike som på karakteristiskt manér långsamt födosökte sig fram ömsom högt och ömsom lågt i akacieträden. Efter lunch på lodgen spenderades eftermiddagen i den närliggande Hell’s Gate NP. Mycket seglare och de första fåglarna vi såg när vi kom in i parken var Abyssinian Wheatear som var vanlig i parken. Ett besök vid Rüppelgamarnas häckningsklippa var väldigt fascinerande.

Arter för dagen inkluderade bland annat: White-faced Whistling Duck, Mottled Swift, Nyanza Swift, Long-toed Lapwing, Ruff, Curlew Sandpiper, Grey-headed Gull, Osprey, Rüppell’s Vulture, African Marsh Harrier, African Grey Hornbill, Scaly-throated Honeyguide, Chinspot Batis, Grey-crested Helmetshrike, Buff-bellied Warbler, Arrow-marked Babbler, Abyssinian Wheatear, Scarlet-chested Sunbird och African Pipit.

Gull

Grey-headed Gull sveper förbi båten.

abyssinian wheatear

Abyssinian Wheatear spanar från en sten.

5 februari (dag 9). Dagen började direkt innan frukost då två Spotted Eagle-owl behagade förära oss med sin närvaro i träden runt lodgen. Efter frukost sa vi hej då till vår fågelguide John som var tvungen att åka tillbaka till Nairobi och hälsade vår nya guide Wilson välkommen. Vi lämnade Naivasha för resans andra längre bilfärd nu mot Masai Mara. Flera produktiva stopp gjordes på vägen då vi igen befann oss i en ny naturtyp, nu med mer gräs och åkrar med spannmål som succesivt övergick mot betesmarker med buskar och till sist savann. Vi kom fram till det legendariska Masai Mara efter lunch och skådade oss fram över savannen under eftermiddagen. En lång rad för resan nya arter kunde räknas in. Natten spenderades på Tipilikwani Lodge vackert belägen bredvid Talekfloden och med mycket spännande akaciaträd runt lodgen.

Arter för dagen inkluderade bland annat: Common Ostrich, Bare-faced Go-away-bird, Yellow-throated Sandgrouse, African Wattled Lapwing, Black Sparrowhawk, Spotted Eagle-owl, Lilac-breasted Roller, Woodland Kingfisher, White-fronted Bee-eater, Red-fronted Tinkerbird, Usambiro Barbet, Red-throated Tit, Zitting Cisticola, Marico Sunbird, Grey-capped Social Weaver, Red-cowled Widowbird, Yellow-throated Longclaw och White-bellied Canary.

Spotted Eagle

En av två Spotted Eagle-owl som sågs på morgonen

Marico Sunbird

Marico Sunbird vilar en kort stund i ett akaciaträd.

6 februari (dag 10). Resans tionde dag bjöd på en heldag i Masai Mara med mycket fågel och flera flockar lejon. Allt regn som kommit hade gjort att gräset var högt. Svårt för den som ville se djur men samtidigt medfört det å andra sidan att det var full fart på Cisticolor, Widowbirds och Longclaws och av den senare framför allt Rosy-breasted. Vi fick vår beskärda del av att kunna öva på flera arter cisticolors sång. Fram mot eftermiddagen kom vi fram till Mara floden med bra obsar på Klaas’s Cuckoo och en Kittlitz’s Plover innan vi vände åter mot lodgen.

Arter för dagen inkluderade bland annat: Red-necked Spurowfl, Horus Swift, Black-bellied Bustard, Black Coucal, Water Thick-knee, Kittlitz’s Plover, Martial Eagle, Striped Kingfisher, Grey Kestrel, Meyer’s Parrot, Black-backed Puffback, White-headed Saw-wing, Croaking Cisticola, Green-capped Eremomela, Yellow-billed Oxpecker, Collard Sunbird, Fan-tailed Widowbird, White-winged Widowbird, Quailfinch och Rosy-throated Longclaw.

Longlaw

Rosy-breasted Longlaw sjöng i karakteristisk spelflykt lite överallt i Mara.

Kittlitz's Plover

Kittlitz’s Plover sprang i hjulspåren nere vid Marafloden.

7 februari (dag 11). Dagen var en resdag från Masai Mara till Nairobi med några planerade stopp på vägen för att försöka se Karamoja Apalis som har en relativt nyupptäckt population i Kenya. På grund av parkregler fick vi inte stanna under färden från lodgen mot gaten men vi lyckades ändå se två Southern Ground Hornbill som var ny art för resan liksom en Martial Eagle som satt i toppen av ett träd. Vi gjorde tre försök på apalisen men fick inte se den, däremot sågs flera andra nya arter så som Straw-tailed whydah och Silverbird. Sista stoppet innan Nairobi gjorde vi i Mangou swamp, straxt utanför Limuru. En radda våtmarksarter så som White-backed Duck och Fulvous Whistling-duck sågs här trots att det är stor konkurrens om både vatten och bete runt om och i dammen. Vi ankom hotellet The Margarita House i stadsdelen Karen i god tid innan kvällen.

Arter för dagen inkluderade bland annat: Fulvous Whistling Duck, White-backed Duck, White-rumped Swift, Little Grebe, African Sacred Ibis, Gabar Goshawk, Abyssinian Scimitarbill, Southern Ground Hornbill, African Pygmy Kingfisher, Spot-flanked Barbet, White-headed barbet, Eastern Grey Woodpecker, Orange-breasted Bushshrike, Hildebrandt’s Starling, Silverbird, Yellow-mantled Widowbird, Straw-tailed Whydah och Red-throated Pipit.

Martial eagle

Martial Eagle spanar efter frukost.

Whistling duck

Fulvous Whistling Duck, inte helt lättsedda i strandvegetationen i Mangou swamp.

8 februari (dag 12). Nairobi och mestadels förberedelser för hemfärd. På förmiddagen gjordes ett besök på Nairobi National Museum vilket gav möjlighet för skådning i den omgivande parken där vi bland annat såg en Black Sparrowhawk. Efter lunch besök på Karen Blixen museet innan bagaget hämtades på hotellet och därefter for vi mot Nairobis flygplats och nattflyg tillbaka till Sverige.

9 februari (resdag). Anlände Arlanda på förmiddagen, resan tog slut.

Summering. En mycket lyckad resa i det fantastiskt artrika Kenya. Vi hade många oförglömliga upplevelser, till exempel i de unika skogarna runt Castle Forest Lodge, torrområdena i Shabareservatet och att få gå under akaciorna vid Naivashasjön med bufflar och zebror runt omkring sig och njuta av fågellivet. Totalt sågs nästan 400 fågelarter under de 12 dagar vi var ute, 396 för att vara exakt. Ingen såg allt men vi lovar att alla fick minnen för livet och fick vara med om något utöver det vanliga. Fåglarna i all ära men en av de häftigaste upplevelserna var den leopard som la sig bredvid vägen strax innanför gaten i Aberdare nationalpark. En annan krydda är raden av Kenyas endemiska fågelarter som vi fick se, många med väldigt små populationer och under hårt tryck från framför allt markomvandling. Så även om vi inte såg allt, och det gör man sällan, kan vi glädjas åt kenyaendemerna Hinde’s Babbler, Kikuyu White-eye, Aberdare Cisticola, Jacksson’s Francolin och Sharp’s Longclaw samt flera östafrikanska endemer så som Hunter’s Cisticola och Grey-crested Helmet Shrike. Allt i allt så är Kenya verkligen ett land som det är svårt att få nog av och som man lätt längtar tillbaka till – fåglarna, djuren och inte minst människorna.