Planerade resor

Läs mer om våra planerade resor

Här hittar du information om kommande resor. Längre ned på sidan finns reseprogram dag för dag, för varje resa.

Nätgiraffer i Samburu

Kenya 16 nov - 1 dec 2024 (alt. 16-27 nov)

Safari och upplevelser i tre av Kenyas finaste naturområden - Samburu, Lake Nakuru och Maasai Mara. Kustmiljö med stränder, korallrev och annan skyddad natur vid Indiska Oceanen.  Sevärdheter i Nairobi.

Preliminärt pris 16 dagar:  54 000 kr (dubbelrum) 59 000 kr (enkelrum).  Pris 12 dagar (utom 4 dgr i Watamu/Malindi): 46 000 kr (dubbelrum) 51 000 kr (enkelrum). I priset ingår flyg Stockholm-Nairobi och alla transporter i Kenya, reseledning och guider, helpension (utom lunch dag 10 och 15 och middag dag 15), alla inträden aktiviteter under dag 1–11. Halvpension i Watamu/Malindi och extrakostnad för lunch och utflykter.

Pris och datum kan ändras.

Kenyaresa - fåglar natur och kultur, 25 januari - 7 februari 2025 

Resan ger en god överblick av Kenyas rika fågelliv med besök i skiftande miljöer: torrområden i Samburu och Shaba, bergsregnskog och alpin miljö vid Mount Kenya och i Aberdare nationalpark,   våtmark och vulkaniska landskapet i Rift Valley och Naivashasjön, vidsträckta savannerna i Maasai Mara.

Antal deltagare: Resan kan genomföras med 5–15 deltagare.

Pris: 49 000 kr (dubbelrum) och 54 000 kr (enkelrum). Priset är ungefärligt och kan justeras ner om anslutningen blir god och uppåt om kronans värde försämras.

Lejonhane

Kenya februari/mars 2025

Safari, upplevelser och kultur på höglandet, vid Naivashasjön i Rift Valley och i Maasai Mara. Sevärdheter i Nairobi.

Pris 47 000 kr (dubbelrum) och 52 000 kr (enkelrum)

I priset ingår: flyg tor. Sth-Nairobi och alla transporter i Kenya, helpension, inträden naturreservat mm och guidning, resegaranti. Lunch två resdagar ingår ej i priset. 

Kenyaresa - fåglar och natur, 25 januari 7 februari 2025

Jan Wärnbäck (tidigare ordförande i UOF Upplands fågelskådare och med mångårig erfarenhet av Östafrikas fåglar) kommer att delta som expertguide. Vi kommer dessutom att ha lokala fågelguider som kan hjälpa oss med alla fågelarter och deras läten, inkl. många endemer. Reseledaren Jan Lagerlöf är också skicklig fågelskådare. Vår safariguide och chaufför David Waithaka är en av Kenyas skickligaste naturguider och står för säkra och bekväma transporter, mycket humor och gott humör. Förutom fåglar får vi se olika vegetationstyper och en mängd stora och mindre däggdjur och andra djur som hör till den afrikanska faunan med en artrikedom som inte finns någon annan stans på jorden. Vi får också se hur man lever på landsbygden och hur den allt intensivare markanvändningen för jord- och skogsbruk leder till konflikter med naturvården.

Antal deltagare: Resan kan genomföras med 5–15 deltagare.

Pris: 49 000 kr (dubbelrum) och 54 000 kr (enkelrum). Priset är ungefärligt och kan justeras ner om anslutningen blir god och uppåt om kronans värde försämras.

Reseprogram dag-för-dag 
Programmet är preliminärt och kommer att uppdateras efter hand. De stora dragen är dock fastslagna.

Lö 25/1. Dag 1. Vi träffas på Arlanda tidigt på morgonen för avfärd mot Nairobi. Det blir en mellanlandning och byte av plan, troligen i Doha. Ankomst till Nairobi sent på kvällen. Vi möts av våra chaufförer och guider David Waithaka och John Giteri och blir körda till Hotel Tobriana https://hoteltobriana.com/home i stadens nordöstra del.

Sö 26/1. Dag 2. Avfärd mot Mount Kenyas södra sluttningar 12 mil (4-5 tim.) norr om Nairobi. Inkvartering på Castle Forest Lodge | Mt. Kenya. Stopp görs på vägen på några bra fågellokaler, bl.a. för att leta efter Hindes babbler och på risfälten i Mwea där vi kan få se många våtmarksfåglar. Efter incheckning på Castle Forest Lodge, skogspromenad och fågelskådning runt lodgen som ligger mitt i bergsregnskogen. Om det är klart väder finns möjligheter att se Mount Kenyas topp.

I fågelväg hoppas vi få se eller höra endemer som Hinde’s Babbler, Hunter’s Cisticola och Kikuyu White-eye samt arter som White-crested Helmet-shrike, flera arter solfåglar, Olive Ibis (African Green Ibis) och Silvery-cheeked Hornbill.

Må 27/1. Dag 3. Dagen ägnas åt fågelskådning i skogen på Mount Kenyas sydsluttning. Vi kommer skåda oss längsmed vägen för att uppleva skogens fåglar. Lunch på lodgen.

Ti 28/1. Dag 4.   Efter frukost avresa mot Samburu National Reserve norr om Mt Kenya. Resan tar 4–5 tim. och vi stannar för lunch på vägen och kommer fram till området på eftermiddagen. Incheckning på XX Lodge. Eftermiddagssafari i reservaten. Middag och kväll på lodgen.

Här befinner vi oss i en helt annan klimatzon än tidigare, varmare och torrare, med stora möjligheter att se flera fågelarter som annars är svåra att se i Kenya så som Somali Ostrich, Somali Bee-eater och Donaldsons-Smith’s Sparrow-weaver. Vi ser också gamar och andra rovfåglar, hornskator, skrikor och många andra arter som är anpassade till torrmarker.

On 29/1. Dag 5. Tidig morgonsafari i Samburu National Reserve. Lunch och vila under dagens varmaste timmar och därefter eftermiddags/kvällstur. Torrmarker och skog längs floden Evaso N’Giro ger utöver alla fåglar också en chans att se djur som inte finns i södra delen av Kenya så som oryxantilop, gerenuk, nätgiraff, grevysebra och strimmig hyena. Utöver det, goda chanser att se lejon, leopard, gepard och många andra djurarter. Kväll på lodgen.

To 30/1. Dag 6. Förmiddag åker vi till det intilliggande reservatet Shaba National Reserve för att försöka se den endemiska lärkan William’s Lark. Efter lunch lämnar vi torrområdena norr om Mt Kenya och kör söderut mot bergsområdet Aberdare nationalpark. Övernattning och middag på Naru Moru River Lodge (som ligger på vägen till nationalparken) med skådning i lodgens trädgård.

Fr 31/1. Dag 7.  Safari i Aberdare nationalpark. Vi färdas genom bergsregnskog som ändrar karaktär med höjden över havet och kommer upp ovan trädgränsen (3200 m över havet) där vi upplever den speciella afroalpina vegetationen, vattenfall och milsvida utsikter. Matsäckslunch.

Här finns en rad fågelarter som inte hittas någon annanstans i världen så som de endemiska Aberdare Cisticola och Jackson’s Francolin och några arter som endast ses på hög höjd så som Alpine Chat och Tacazze och Malacite Sunbird.

På eftermiddagen beger vi oss väster ut till Rift Valley och checkar in på XX Hotel nära staden Nakuru.

Lö 1/2. Dag 8. Vi reser omgående efter frukost mot Kakamega forest (cirka 4 timmar). Kakamega forest är den enda kvarvarande Guineo-Congolian regnskogen i Kenya och här har vi möjlighet att hitta arter som vi inte kommer se någon annanstans i landet så som Blue-headed bee-eater och Great Blue Turaco för att nämna några.

Vi checkar in på XXX. Eftermiddagen bjuder på en försmak av skogens alla arter som vi ska fortsätta utforska under kommande dag.

Sö 2/2. Dag 9. Heldagsskådning i legendariska Kakamega forest. Vi kommer ta oss runt till fots och utforska fågellivet runt omkring oss. Listan på arter kan göras lång med många arter som vi bara har möjlighet att se här så som Buff-throated Apalis, White-tailed Ant-thrush och Dusky tit för att nämna några

Må 3/2. Dag 10. Efter frukost packar vi in oss för en lång bilresa mot Naivashasjön. Vi äter lunch på vägen och gör ett stopp vid Dunga beach vid Viktoriasjön för att förhoppningsvis lägga till ett antal arter som finns i papyrus miljöer så som olika vassknutna sångare och vävare. Incheckning vid ankomst på Elsamere Lodge på sjöns södra strand http://elsamere.com/ Det var en gång Joy och George Adamsons hem. Paret kämpade för naturen i Kenya och Joy skrev den välkända boken om lejonet Elsa. Middag och kväll på lodgen. Elsamere är omgivet av högvuxen strandnära akaciaskog med rikt fågelliv. På kvällen kommer djur och betar i området (flodhästar, giraffer, sebror, antiloper, mm).

Ti 4/2. Dag 11. Förmiddag vid Naivashasjön. Båttur på sjön med flodhästar och många sjö- och våtmarksfåglar så som pelikaner och flera arter hägrar får vi se mycket av och kanske en stor pytonorm. Vi promenerar även på Sanctury farms ägor bland giraffer och zebror och med lite tur en grupp gråhuvade hjälmtörnskator. Naivashasjön är ett RAMSAR-område med internationell betydelse för såväl flyttfåglar som häckande arter. Lunch på Elsamere.

På eftermiddagen besöker vi Hell’s Gate nationalpark där vi ser vulkanisk aktivitet med svavelos och ånga som sprutar ur marken. Fåglar, många däggdjur och intressant växtlighet. Det är ok att röra sig fritt i området eftersom det varken finns lejon eller elefanter där. Sharlow’s Wheater (endemisk i Rift Valley), White-fronted Bee-eater, klippörn (Verraux’s Eagle) häckande gamar, Lanner Falcon och mycket mer brukar man få se. Kväll på Elsamere Lodge.

On 5/2. Dag 12. Vi packar ihop innan frukost för att direkt efter åka till högplatån Kinangop för fågelskådning i landskap med betes- och odlingsmarker. Här finns den endemiska Sharp’s Longclaw med endast ett par hundra exemplar kvar samt goda möjligheter att se flera arter cisticolor och widowbirds samt Golden-winged Sunbird.

Därefter åker vi vidare mot Nairobi med ett stopp på vägen i Magua swamp för att om möjligt se arter som white-backed duck och rödstrupig piplärka. Incheckning på The Margarita House www.themargaritahouse.com i den lugna stadsdelen Karen (uppkallad efter Karen Blixen). Middag och kväll på hotellet.

To 6/2. Dag 13. Tidig morgonsafari i Nairobi nationalpark för att leta efter den öppna savannens arter som Rosy-throated Longclaw, Pectoral-patch Cisticola och White-bellied bustard. Vi återvänder till vårt boende för lunch och en sista genomgång av packningen innan vi tar farväl av Nairobi och far till flygplatsen i god tid för att ta kvällsflyget hem till Sverige. Planet avgår cirka kl. 23.

Fr 7/2. Dag 14.  Vi ankommer till Stockholm-Arlanda ca. kl. 12 på dagen.

Kenyaresa 16 nov – 1 dec (alternativt 16–27 nov) 2024

Vi landar i Nairobi på kvällen och reser nästa morgon norrut till Samburu naturreservat med rikt djurliv och flera arter som bara finns i dessa delarna av landet. Här stannar vi två dagar. Lake Nakuru nationalpark i Rift Valley (2 dgr) känd för stora mängder flamingo och andra fåglar knutna till Nakurusjön och omgivande savann- och skogsmark. Här finns också noshörningar och många andra stora och små däggdjur. På vägen till Nakuru besöker vi ett jordbruk på höglandet.

Vi fortsätter till Maasai Mara National Game Reserve som är Kenyas mest välkända och viltrika naturområde. Tillsammans med Serengeti i Tanzania bildar det ett jättestort savannområde med goda möjligheter att se alla "The big Five". Här är vi i tre dagar innan vi återvänder till Nairobi. 

Innan vi fortsätter (avslutar) resan besöker vi Karin Blixens museum på hennes farm i Nairobiförorten Karen samt Nairobis centrala delar.

Det finns möjlighet att avsluta resan här. Alternativt fortsätter man med flyg till Malindi vid Indiska oceanen. Fyra härliga dagar i Watamu/Malindi vid Indiska oceanen. Bad i hav och pool. Marin nationalpark med möjlighet till snorkling och dykning på korallrev och besök i mangroveskog samt utflykt till Arabuko Sokoke Forest - rikt fågelliv, många däggdjur inkl. elefantnäbbmus och ruinstaden Gede från äldre swahilikultur.  

Flyg från Malindi till Nairobi och samma kväll nattflyg mot vintermörkret och julförberedelserna hemmavid. Tid för sightseeing i Nairobi (nationalmuseet och andra sevärdheter) innan det är dags att stiga på planet.

Preliminärt pris 16 dagar:  54 000 kr (dubbelrum) 59 000 kr (enkelrum).  Pris 12 dagar (utom 4 dgr i Watamu/Malindi): 46 000 kr (dubbelrum) 51 000 kr (enkelrum). I priset ingår flyg Stockholm-Nairobi och alla transporter i Kenya, reseledning och guider, helpension (utom lunch dag 10 och 15 och middag dag 15), alla inträden aktiviteter under dag 1–11. Halvpension i Watamu/Malindi och extrakostnad för lunch och utflykter.

Pris och datum kan ändras.

Reseprogram dag-för-dag 
Lö 16 nov. Dag 1. Avresa från Stockholm Arlanda på morgonen. (Det går även att resa från Kastrup). Ankomst Nairobi på kvällen. Vi hämtas av vår chaufför och safariguide David Waithaka och hans personal. Incheckning Hotel Tobriana https://hoteltobriana.com/home i stadens nordöstra del.

Resenärer som flyger från Kastrup landar ungefär samtidigt som övriga och ansluter till huvudgruppen.

Sö 17 nov. Dag 2 Efter frukost avresa mot Samburu Wildlife Reserve norr om Mt Kenya. Resan tar 3–4 tim. och vi stannar för fika på vägen och kommer fram till Samburu vid lunchtid. Incheckning på Samburu Elephant Lodge www.samburuelephantlodge.com i reservatet. Eftermiddagssafari i reservatet. Middag och kväll på lodgen.

Må 18 nov. Dag 3. Tidig morgonsafari i Samburu-reservatet. Lunch och vila under dagens varmaste timmar och därefter eftermiddags/kvällstur. Torrmarker och skog längs floden Evaso N’Giro med chans att se djur som inte finns i södra delen av Kenya (t.ex. oryxantilop, gerenuk, nätgiraff, grevysebra och somaliastruts). Dessutom goda chanser att se lejon, leopard och övriga "Big Five" Vi besöker även det intilliggande reservatet Buffalo Spring. Kväll på lodgen. Under dagen finns det möjlighet att besöka en närbelägen samburisk by där livet levs på traditionellt sätt och invånarna bedriver boskapsskötsel (tilläggskostnad 250 kr).

Ti 19 nov. Dag 4. På förmiddagen kör vi söderut genom reservaten Samburu och Buffalo Spring varefter vi lämnar detta område. Vi intar lunch på en trevlig restaurang längs vägen och anländer till Aberdare Country Club där vi checkar in på eftermiddagen. Lodgen ligger i närheten av staden Nyeri vid foten av Aberdarebergen och är omgiven av ett stort park- och naturområde med vilda djur och rikt fågelliv. Här kan man gå till fots i området och bekanta sig med djur och växter, alternativt rida, ta ett dopp i swimmingpoolen, bada bastu eller koppla av med massage och ta det lugnt (tilläggskostnad för vissa aktiviteter). Middag och kväll på lodgen.

On 20 nov. Dag 5. Efter frukost fortsätter färden över jordbrukslandskap på höglandet. Vi besöker en farm där man odlar äpplen och annan frukt där vi får en inblick i hur jordbruket utvecklas tack vare skickliga lokala brukare och entreprenörer. Därefter åker vi ner i Rift Valley där Lake Nakuru nationalpark ligger nära staden Nakuru. Incheckning på Sarova Lion Hill Game Lodge https://www.sarovahotels.com/lionhill-nakuru/ centralt i parken med utsikt över Nakurusjön. Vi äter lunch och vilar oss lite innan det är dags att utforska omgivningen. Nakurusjön är en sodasjö känd för sitt rika fågelliv med tusentals flamingor och många andra våtmarksfåglar. Omkringliggande skogs- och savannområden hyser ett rikt djurliv med spets- och trubbnoshörning, Rotchildgiraff, antiloper av många arter, bufflar och sebror samt chans att se lejon och leopard. 450 fågelarter har setts i nationalparken. Kvällen tillbringas på lodgen.

To 21 nov. Dag 6. Under dagen utforskar vi olika delar av nationalparken och har även tid att njuta av lodgens swimmingpool och andra begivenheter.

Fr 22 nov. Dag 7. Efter en tidig frukost blir det avfärd mot Maasai Mara. Rast på vägen. Incheckning och lunch på Sarova Mara Game Camp  /https://www.sarovahotels.com/maracamp-masai-mara/ Efter lite middagsvila blir det safari i reservatet och förhoppningsvis mycket vilt att se. Kväll på lodgen.

Lö 23 nov. Dag 8. Safari i Maasai Mara naturreservat hela dagen. Vi får se många av savannens alla djur i det vidsträckta och storslagna landskapet med grässlätter och buskmarker samt galleriskogar runt vattendragen. Här finns chans att se alla "Big Five" och i Marafloden lurar stora krokodiler som ätit sig mätta på gnuer och sebror. Matsäckslunch. Kväll på lodgen.

Sö 24 nov. Dag 9.  Morgon- och förmiddagssafari. Lunch på lodgen och vila under tidiga eftermiddagen, därefter finns möjlighet att besöka en massajby (tilläggskostnad 300 kr). Kväll på lodgen där det sannolikt blir musik och annan underhållning.

Må 25 nov. Dag 10. Efter frukost lämnar vi lodgen och reser tillbaka till Nairobi. Uppehåll för lunch och fika på vägen och stopp vid en utsiktspunkt där vi kan se ut över Rift Valley. När vi på eftermiddagen ankommer till Nairobi tar vi in på The Margarita House i den lugna stadsdelen Karen (uppkallad efter Karin Blixen).

Ti 26 nov. Dag 11. På förmiddagen besöker vi Karin Blixens museum som är inrymt i huset där hon bodde och drev sin farm. Avfärd med flyg till Malindi vid Indiska oceanens strand. 

Här kan man avbryta resan och ta nattflyget hem till Sverige. De som reser hem stannar under eftermiddagen i centrala Nairobi och går på Nairobi National Museum där det finns fina utställningar om Kenyas historia (från utgrävningar av fossil av människans förfäder till kolonialtiden och det moderna samhället), natur och kultur. Om tiden medger kan vi även besöka andra sevärdheter innan det är dags att åka till flygplatsen och ta nattflyget hem till Sverige. Ankomst till Stockholm på förmiddagen den 22 november.

De som reser till kusten: Incheckning på hotellet The One i närbelägna Watamu som ligger precis vid stranden. I Watamu/Malindi kan man välja på flera utflykter, alternativt ta det lugnt på stranden och i poolen. Vi rekommenderar snorkling bland koraller och delfinskådning i Malindi marina nationalpark, båttripp i mangrove och utflykt till Gedi ruiner med rika lämningar från swahilikulturen från medeltiden och fram till 1600-talet. I närheten ligger också Arabuko Sokoke Forest som är det största bevarade skogsområdet vid Kenyas och kanske hela Östafrikas kust. I den ursprungliga skogen finns intressant djurliv med alltifrån elefanter till elefantnäbbmöss och många speciella fåglar och insekter. Dessa utflykter ingår inte i resans pris. Man behöver inte bestämma i förväg vilka utflykter som man vill delta i utan bestämma när man väl är i Watamu. Se nedan mer om utflykterna och vad de kostar. Middag och kvällsaktiviteter på hotellet.


On 27 nov. Dag 12. Malindi med utflykter eller avkoppling på hotellet, stranden eller poolen. Middag och kvällsaktiviteter på hotellet.

To 28 nov. Dag 13. Malindi med utflykter eller avkoppling på hotellet, stranden eller poolen. Middag och kvällsaktiviteter på hotellet.

Fr 29 nov. Dag 13. Malindi med utflykter eller avkoppling på hotellet, stranden eller poolen. Middag och kvällsaktiviteter på hotellet.


Lö 30 nov. Dag 15. Flyg från Malindi till Nairobi på eftermiddagen. Middag på restaurang innan vi checkar in på flygplatsen för att ta nattflyg till Sverige.

Sö 1 dec. Dag 16. Ankomst Stockholm Arlanda mitt på dagen. 

Kenya februari/mars 2025

Efter ankomst till Nairobi och övernattning åker vi till Embu vid Mt Kenya. Besök på jordbruk och andra verksamheter på landet och i staden. Vandring i bergsregnskog i Mt Kenya Forest. Aberdare nationalpark. Rikt djurliv, skog och alpin miljö mer än 3000 m över havet med vattenfall och utsikter. Naivashasjön och Hell's Gate nationalpark i Rift Valley.  Båttur på sjön, vandring bland djur och i vulkaniskt landskap, Besök på rosodling och fiskmarknad. Vi bor på Elsamere Lodge som var Joy och George Adamsons hem (lejonet Elsa, Born Free). Maasai Mara naturreservat. Ett av värdens viltrikaste områden med "The Big Five" och alla savannens djur. Safari i området och skön avkoppling på lodgen. Besök i massajby. Åter till Nairobi. Besök på Karin Blixens farm och museum, nationalmuseet och andra sevärdheter. Möjlighet till shopping före hemfärd till Sverige.

Pris 47 000 kr (dubbelrum) och 52 000 kr (enkelrum)

I priset ingår: flyg tor. Sth-Nairobi och alla transporter i Kenya, helpension, inträden naturreservat mm och guidning, resegaranti. Lunch två resdagar ingår ej i priset. 

Priset är än så länge preliminärt.

Reseprogram dag-för-dag (Exakt datum ej bestämt)
Dag 1.  Vi träffas på Arlanda tidigt på morgonen för avfärd mot Nairobi. Det blir en mellanlandning och byte av plan, troligen i Frankfurt eller Amsterdam. Ankomst till Nairobi sent på kvällen. Vi möts av vår chaufför och guide David Waithaka och hans personal och blir körda till Hotel Tobriana https://hoteltobriana.com/home i stadens nordöstra del.

Dag 2. Avfärd mot staden Embu 12 mil (2-3 tim.) norr om Nairobi på Mount Kenyas sydöstra sluttning. Inkvartering på Izaak Walton Inn http://www.izaakwaltoninn.co.ke/.  Presentation av Embu County och besök på skola, och andra verksamheter under ledning av Dr. Jamleck Muturi och turistintendent Macy Njeru som är våra värdar under tiden i Embu. Besöken kan planeras efter resenärernas önskemål. Kväll på IWI. Hotellet har en intressant historia, bl.a. kampen mot kolonialmakten och Mau-Mau-rörelsen.

Dag 3. Besök i olika delar av Embu County: Mount Kenya National Forest (apor, fåglar och jätteträd, skogsvård och -skydd i samarbete med lokalbefolkningen), familjejordbruk (tropiska frukter och andra grödor), te- och kaffeproduktion. Matsäckslunch i naturen. Middag och kväll på IWI (bl.a. Nyama Choma – traditionellt grillat kött).

Dag 4.  Avfärd mot Aberdare nationalpark (ca 2 tim.). Lunch på Aberdare Country Club och därefter incheckning på lodgen The Ark som ligger i nationalparken. Natur- och djurskådning i lodgens närhet och från dess bekväma veranda (bl.a. elefanter, skogssvin, antiloper och bufflar kan ses, och genetter och galago på kvällen, kanske också leopard). Middag och kväll på The Ark http://thearkkenya.com/ 

Dag 5.  Safari i Aberdare nationalpark till fram på eftermiddagen. Skog och högland ovan trädgränsen med speciell afroalpin vegetation, vattenfall och milsvida utsikter. Matsäckslunch. Vi lämnar parken och beger oss väster ut till Naivashasjön i Rift Valley. Incheckning på Elsamere Lodge på sjöns södra strand http://elsamere.com/ (En gång Joy och George Adamsons hem. Paret kämpade för naturen i Kenya och Joy skrev den välkända boken om lejonet Elsa). Middag och kväll på Elsamere.

Dag 6. Dag vid Naivashasjön. Båttur på sjön och strandhugg på naturreservatet Crescent Island där man kan gå omkring bland de vilda djuren (giraffer, sebror, antiloper, mm). Här spelades stora delar av filmen Out of Africa in (med Robert Redford och Meryl Streep, efter Karin Blixens bok). Flodhästar och fåglar får vi se mycket av och kanske en stor pytonorm. Lunch på Elsamere. På eftermiddagen finns möjlighet att besöka fiskmarknaden vid sjöns strand. Kväll på Elsamere där sebror, bufflar och andra djur betar på området när det blir mörkt.

Dag 7. Dagstur till Hells Gate nationalpark där vi ser vulkanisk aktivitet med svavelos och ånga som sprutar ur marken. Vacker promenad, för dem som önskar, längs en bäckravin. Fåglar, många däggdjur och intressant växtlighet. Det är ok att röra sig fritt i området eftersom det varken finns lejon eller elefanter där. De som vill kan ta en cykeltur genom parken och bada i pool med vulkaniskt varmvatten (extrakostnad). Matsäckslunch. På tillbakavägen besöker vi en rosodling (stor del av alla rosor som säljs i Sverige odlas i området). Åter till Elsamere på eftermiddagen. Kväll på lodgen.

Dag 8.  Efter frukost, avfärd mot Maasai Mara (ca 4 tim). Rast på vägen. Incheckning och lunch på lodgen PrideInn som ligger vackert i reservatet PrideInn Mara Camp | Safari Camp in Masai Mara Kenya, Africa | Masai Mara National Reserve. Efter lite middagsvila blir det safari i reservatet och förhoppningsvis mycket vilt att se. Kväll på lodgen.

Dag 9. Safari i Maasai Mara hela dagen. Vi får se många av savannens alla djur i det vidsträckta och storslagna landskapet. Här finns chans att se alla "Big Five". Eftersom det är lågsäsong kan vi räkna med ganska få andra turister. Matsäckslunch. Kväll på lodgen.

Dag10. Tidig morgonsafari i Maasai Mara, eventuellt frukost i fält. Lunch på lodgen och vila under eftermiddagen. De som vill kan besöka en massajby (extrakostnad). Kväll på lodgen.

Dag 11. Efter frukost, avfärd mot Nairobi dit vi anländer på eftermiddagen. Lunch på vägen och stopp vid plats med utsikt över Rift Valley. Incheckning på The Margarita House House www.themargaritahouse.com i den lugna stadsdelen Karen (uppkallad efter Karen Blixen). Middag och kväll på hotellet.

Dag 12. På förmiddagen besöker vi Karen Blixens Museum som ligger på hennes farm där hon odlade kaffe. Efter lunch beger vi oss till centrala Nairobi där vi först och främst besöker Nairobi National Museum med utställningar om Kenyas historia, natur och människans ursprung. Vi har även viss tid för andra sevärdheter och för shopping. Vi åker till flygplatsen i god tid för att ta kvällsflyget hem till Sverige. Planet avgår ca kl. 23.

Dag 13. Vi ankommer till Stockholm-Arlanda ca. kl. 12 på dagen.